Закрепляем прилагательные и наречия для ЦТ и ЦЭ по английскому

Тема прилагательные и наречия хоть и встречается в рамках ЦТ и ЦЭ не часто, но является возможным кандидатом на возвращение в рамках тестирования и экзамена. В данной серии грамматика является вспомогательной целью и формы предстваления граматических явлений могут выхадить за рамки форм привычных выпускникам РБ. В данной серии публикаций также решается и дополнительная задача как повторение типовой лексики из тестов ЦТ и ЦЭ по английскому языку.

Упражнение на употребление прилагательных и наречий для подготовки к ЦТ и ЦЭ

1.The exam was relatively easy — ______we had expected.
A)more easy that B)more easy than C)easier than D)easier as
2.The more natural resources you use,______.
A)your bill will be higher B)will be higher your bill C)the higher your bill will be D)higher will be your bill
3.He’s a really fast runner. I can’t run as______as he can.
A)fast B)fastly C)faster D)fastest
4.The lesson was really boring. It was______I’d ever attended during my school days.
A)most boring film B)the more boring film C)the film more boring D)the most boring film
5.My cookery book is______interesting______yours.
A)as, as B)like, like C)as, like D)like, as
6.My house is______ uncomfortable______his.
A)as, as B)the same, as C)as, the same D)the same, the sameB)
7.John’s grades at school are______his sister’s.
A)the higher than B)the highest as C)higher than D)more high than
8.His calculations are as exact as his______.
A)instructor B)instructors C)instructor’s D)instructor drawings
9.The salary of a university professor is higher than______a tutor’s.
A)— B)one of C)has D)that of
10.I feel______today than I did a week before.
A)much better B)more good C)no better D)more better
11.No animal is said to be as big______King Kong.
A)as B)so C)than D)that
12.Her trendy sport car is different______Kate’s.
A)like B)as C)from D)so
13.It is known that Hrodno is farther from Polotsk______Minsk.
A)as B)than C)like D)from
14.This particular encyclopedia costs______the other one.
A)more B)twice more than C)twice as many as D)twice as much as
15.The hotter it was,______she felt.The weather was slowly getting unbearable.
A)the more miserable B)the miserable C)more miserable D)most miserable
16.The more seriously you study,______you will become in the end.
A)the more smart B)the more smarter C)smarter D)the smarter
17.No sooner had he set out for London______it started raining.
A)that B)than C)no sooner D)-
18.Of the two reference books, this one is ______.
A)the most interesting B)most interesting C)more interesting D)the more interesting
19.These flat shoes are______of all.
A)less expensive B)the least expensive C)the less expensive D)least expensive
20.He drives a motorbike______than Bob.
A)more cautiously B)cautiouslier C)the most cautiousliest D)more cautious
21.My mum says that honesty is______policy.
A)the best B)better C)more better D)the better
22.______men declare wars. But it is the youth who lose their lives.
A)oldest B)elder C)eldest D)older
23.Of two evils you have to deal with choose______.
A)less B)little C)the least D)smaller
24.What’s the______news of today? I don’t care about politics.
A)later B)last C)lately D)latest
25.If you are interested in______details about that event, you should talk to the headmistress.
A)further B)farther C)furthest D)farthest
26.She explained to me that actions speak______than words.
A)more louder B)the loudest C)louder D)loudly
27.Hotels are becoming______nowadays especially during the tourist season.
A)more expensive B)the most expensive C)expensiver D)the more expensive
28.The damage to the car could be______than we had expected.
A)bad B)worse C)the worst D)the worse
29.That was______case in his private practice as a lawyer.
A)the least difficult B)the less difficult C)the less difficulter D)difficulter
30.The sea is______unknown part of our planet. We till have numerous discoveries to make.
A)the most large B)the largest C)the most largest D)the larger
31.Last but not least this cake is______the one you made last night.
A)sweeter than B)sweetest C)sweet as B)more sweeter than
32.That was______question in the exam to become a psychologist.
A)least difficult B)the less difficult C)little difficult D)the least difficult
33.This was the______test I’d ever done when I studied at medical college.
A)easiest B)easy C)easier D)most easiest
34.That was the______circus performance I’ve ever seen in my all life.
A)worst B)bad C)worse D)worser
35.Those gloves cost______mine since they are made of high quality leather.
A)much as B)as much as C)more as D)as more
36.You live even______from the shopping centre than they do.
A)farther B)far C)furthest D)more far
37.I like Jane less than Tom, but I like his younger brother______of all.
A)less B)lesser C)little D)least
38.It took Kate______to do this scientific research.
A)long B)as long C)the longest D)much longer
39.The smaller an apple tree garden is______it is to take care of it.
A)the easier B)more easy C)easier D)most easy
40.My left arm is______than my right one which is rather unusual.
A)stronger B)more stronger C)most strong D)strongest
41.The people who arrive______get the best seats in most public places.
A)more earlier B)most early C)the earliest D)much early
42.It’s becoming_____ to find a well paid job.
A)hard and hard B)harder and harder C)hardly and hard D)the hardest and the hardest
43.______we leave our current location,______we will arrive at our destination.
A)the earlier, the sooner B)the early, sooner C)the earliest, the soon D)the earlier, sooner
44.Could you speak______, please? I can’t make out what you are trying to say.
A)distinct B)most distinct C)less distinctly D)more distinctly
45.Kevin continued to study______in a private school and he______found a common language with his new classmates.
A)serious, quick B)seriously, quickly C)seriously, quick D)serious, quickly
46.The scene was______. Can you imagine him swimming so_____?
A)quite amazing, fast B)rather amazing, fastly C)such amazing, fast D)so amazed, fast
47.Will you give me______information on delivery arrangements made last week?
A)farther B)further C)more further D)much far
48.The concert was______great a success that the producers decided to organise more concerts.
A)so B)such C)as D)like
49.John is______a wonderful boy: he is very friendly, gay, he has a lovely personality .
A)so B)rather C)quite D)such
50.Mark was certain to get praised as he worked______.
A)hardly B)hardly enough C)too hardly D)hard enough
51.The science teacher was giving her a test after a test which she was doing______.
A)more and more bad B)worser and worser C)more and more worser D)worse and worse
52.Ann was getting______while she was growing up.
A)much and much beautifully B)more and more beautiful C)more and more beautifully D)most and most beautiful
53.You may dive safely here, the pond is______.
A)enough deep B)deeply enough C)deep enough D)quite deeply
54.Her face had relaxed, the anxiety had gone. It looked ______and______.
A)more younger, more beauty B)more young, more beautiful C)younger, beautifully D)younger, more beautiful
55.I found it difficult to answer him. I was______to be able to think in a clear manner.
A)enough confused B)confusing too C)very confusing D)too confused
56.We all slept in a double-bedded room, which was______that the little hostel could do for us.
A)good B)better C)the best D)worse
57.______sin towards them is not to hate but be indifferent to their needs.
A)the worst B)worse C)bad D)worst
58.Because the first pair of gloves didn’t fit______, he asked for another one.
A)more proper B)most properly C)proper D)properly
59.I’ve got too little time and my______care will be to find ______way to the village since the school I’m going to is at______end.
A)next, the nearest, the fartherest B)nearest, nearest, furtherest C)near, next, farther D)next, next, further
60.During that prosperous period London grew twice______it was in size and wealth.
A)as large as B)larger than C)as larger as D)as larger than

Ответы к упражнению на употребление прилагательных и наречий

1.C 2.C 3.A 4.D 5.A 6.A 7.C 8.C 9.D 10.A 11.A 12.C 13.B 14.D 15.A 16.D 17.B 18.C 19.B 20.A 21.A 22.D 23.C 24.D 25.A 26.C 27.A 28.B 29.A 30.B 31.A 32.D 33.A 34.A 35.B 36.A 37.D 38.A 39.A 40.A 41.C 42.B 43.A 44.D 45.B 46.A 47.B 48.A 49.D 50.D 51.D 52.B 53.C 54.D 55.D 56.C 57.A 58.D 59.A 60.A

Дополнительные материалы

Упражнения данного типа по другим темам доступны по следующим ссылкам:
видовременные формы глаголов; модальные глаголы;